honden en sneeuwpret.

newsitem image
11-03-17

Sneeuwpret
De meeste honden vinden het heerlijk om in de sneeuw te ravotten en te speuren naar van alles wat zich onder de sneeuw bevindt. In dit artikel geven we je een aantal waardevolle tips om de winter leuk, maar ook vooral veilig door te komen.
Tip 1: pas op voor zoutvergiftiging
Thuis gekomen na een wandeling door de sneeuw, likt je hond zichzelf schoon. Wat kan daar voor kwaad in schuilen zou je denken? Zoals je weet wordt er in de winter zout gestrooid om gladheid te voorkomen. Deze pekel kan aan de poten van een hond blijven kleven en als je hond hier erg veel van binnen krijgt, dan kan dat zelfs fatale gevolgen hebben. In een bericht op PupPlace.nl kun je o.a. het volgende te lezen:
"De hoeveelheid zout die een hond fataal kan worden ligt tussen 1,9 en 3,7 gram zout per kg hond. De klachten kunnen tot 72 uur na inname beginnen op te treden, de meest voorkomende klachten zijn braken en/of diarree, maar neurologische klachten kunnen ook optreden."
Tip 2: voetzooltjes insmeren met vaseline
Honden kunnen last krijgen van de pekel. Om dat te voorkomen kun je, voordat je naar buiten gaat met je hond, de poten insmeren met vaseline. Na een wandeling doe je er goed aan de poten schoon te maken met lauw water.
Foto bron: Simone van de Hoef
Tip 3: zorg ervoor dat je hond niet nat wordt
Een natte hond heeft eerder kans om onderkoeld te raken. Voorkom dus gesmolten sneeuw of water in de vacht.
Tip 4: laat je hond niet op het ijs
IJs is uiteraard erg glad, waardoor je hond kan uitglijden. Hij kan zijn gewrichten, botten of spieren blesseren. Daarnaast loop je het gevaar dat je hond door het ijs zakt of in een wak valt met alle gevolgen van dien.
Melissa: "Ik liep met mijn hond Bobbie in de Oisterwijkse bossen langs een van de vennen. Plotseling zag hij eenden op het ijs en hij ging daar meteen op af. Het ijs was nog te dun en hij zakte er 10 meter vanaf de kant doorheen! Ik stond doodsangsten uit, want Bobby kreeg geen grip en ging steeds kopje onder. Gelukkig brak het ijs steeds als hij erop wilde klauteren en zo kwam hij met veel pijn en moeite naar de oever toe. Sindsdien lijn ik hem altijd aan als er ijs ligt."
Tip 5: houd je hond warm
Dit klinkt als een open deur, maar hoe zorg je ervoor dat je hond warm blijft als het buiten vriest? Stilstaan in de sneeuw dien je te voorkomen, zorg er dus voor dat je hond in beweging blijft, dan blijft hij warm. Voor honden met een korte vacht en/of kale buik kun je eventueel een hondenjas of dekje aanschaffen.
Tip 6: verlichting
In de wintermaanden is het vaak al om 17.00 uur donker. Goede verlichting is dan geen overbodige luxe. Er zijn verschillende mogelijkheden. Denk aan een reflecterend veiligheidshesje, een reflecterende halsband of een knipperlichtje zodat je hond goed zichtbaar is. Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor jou!
Foto bron: Judith Lissenberg
Tip 7: knip lange haren weg
Tussen de voetzolen, aan de achterkant van de poten en onder de buik hebben sommige hondenrassen lange haren. Er kunnen zich sneeuwklompjes gaan vasthechten aan de lange vacht en dit voelt erg ongemakkelijk aan. Het bemoeilijkt vooral het lopen als er sneeuw- en ijsklompjes onder de voetzolen vastkleven. Knip daarom overtollig haar weg om dit te voorkomen.
Mochten er toch nog klompjes sneeuw aan de vacht vast kleven, knijp ze dan stuk. Probeer ze nooit los te trekken!
Foto bron: Liesbeth Hogendoorn.
Hoe weet je of je hond het koud heeft?RillenHond is in zichzelf gekeerd, maakt geen contactProblemen met ademhalenZwakke hartslagBevriezingsverschijnselenDe huid is bleek en blauw en in een later stadium rood en opgezwollenDe hond heeft pijn aan de oren, staart of potenEHBO
Wat te doen als een hond onderkoeld is of zelfs bevriezingsverschijnselen heeft?
Breng de hond z.s.m. naar een warme omgeving,Laat de hond iets warms drinken,Geef de hond suiker om energie te krijgen,Pak de hond warm in met dekens en gebruik eventueel warmwaterkruiken,Bel onmiddellijk met je dierenarts voor verdere instructiesKwetsbare hondenPuppy's zijn nog te klein en hebben niet genoeg vet en vacht om zich te weren tegen de kou.Rassen met een korte vacht en/of kale buik, die van oorsprong uit warmere gebieden komen, zijn minder bestand tegen de kou. Denk o.a. aan de Spaanse Galgo.

Wilt u ons graag helpen?